Epub-tiedoston tarkistamiseen on tarjolla useita työkaluja
Kommentteja 0

EPUB-tiedoston avaaminen ja tarkistus

E-kirjat julkaistaan useimmiten EPUB-tiedostomuodossa, jonka ainoa varteenotettava kilpailija on Amazonin käyttämä mobi-tiedostomuoto. EPUB pohjautuu kansainväliseen standardiin, josta vastaa IDPF, International Digital Publishing Forum.

EPUB-tiedoston avaamiseen tarvitset lukuohjelman. Kotikoneella tiedoston voi avata esimerkiksi Adobe Digital Editions -ohjelmalla (PC ja Mac) tai Applen iBooksilla (Mac), joka löytyy OS X -käyttöjärjestelmän Mavericks-versiosta lähtien.

Tableteille ja älypuhelimille on tarjolla useita e-kirjojen lukuohjelmia. Tässä artikkelissa keskitytään e-kirjan tekijälle tarpeellisiin työkaluihin, joilla EPUB-tiedoston voi avata tarkemmin tutkittavaksi ja korjattavaksi.

E-kirjan tarkistaminen

Ulkoasun tarkistamisen voi aina tehdä lukulaitteella tai -ohjelmalla, mutta mahdollisten teknisten vikojen löytyminen onnistuu parhaiten muilla työkaluilla. Jos teet ensimmäistä omaa EPUB-tiedostoa, valmiin lopputuloksen tarkistaminen voi osoittautua työlääksi.

Ajan ja vaivan säästämisen ohella EPUB-tiedoston tarkistaminen itse syventää ymmärrystä e-kirjojen toiminnasta. Jotkin e-kirjoja myyvät kaupat tekevät oman tarkistuksensa kaikista myyntiin tarjotuista kirjoista, mutta korjauksia voi olla vaikea toteuttaa ilman EPUB-tiedostojen tuntemusta.

Tarkistuksella varmistetaan, että tiedosto on lukukelpoinen niissä lukulaitteissa ja -ohjelmissa, jotka noudattavat standardia. EPUB-tiedostojen standardeja on itse asiassa kaksi, 2.0 ja uudempi 3.0, joka antaa esimerkiksi monipuolisemmat mahdollisuudet lisätä esim. ääni- tai videoaineistoa.

Ilmaiset työkalut: Epubcheck(er) ja flightcrew

Verkosta löytyvistä online-tarkistajista tunnetuin on IDPF:n oma palvelu EPUB Validator. Tiedostokoolle on 10 Mt:n rajoitus – pelkkää tekstiä sisältävä EPUB tätä rajaa harvoin ylittää. Validaattorin voi ladata myös omalle koneelleen GitHubista, varsinkin jos on ihastunut komentorivillä työskentelyyn. Tarkemmat ohjeet käyttöön löytyvät täältä. Ohjelma vaatii myös Java-kirjastojen asentamisen.

Kaikeksi onneksi sekä Mac-, Linux että PC-käyttäjä voi käyttää myös ohjelmia, jotka tekevät tarkistuksen vielä helpommin. Näistä paras on saksalaisen Paginan ilmainen Epubchecker.

Epubcheckin ainoa puute on, ettei se ole täydellinen… Ohjelma ei yksinkertaisesti löydä kaikkia tiedostomuotoon liittyviä virheitä. Epubcheckin rinnalla kannattaa käyttää yhtä lailla ilmaista flightcrew-tarkistusohjelmaa, joka on suunniteltu korjaamaan Epubcheckin puutteita. Jos taas teet sähkökirjasi Sigil-editorilla, voit käyttää flightcrew’ta suoraan ohjelman käyttöliittymästä. Myös Sigilin voi ladata vuorostaan GitHubista.

Kuinka ohjelmien ilmoittamat virheet sitten tulkitaan ja korjataan? Paneudun virheilmoitusten tulkintaan ja ratkaisuihin myöhemmässä blogipostauksessa. Lähetä viesti, jos haluat lisätietoa jostakin kohtaamastasi virheestä.

Jätä kommentti