Kommentteja 0

Flightdeck: uusi palvelu e-kirjojen tarkistukseen

Screenshot 2014-06-12 22.52.45

Toukokuussa ilmaisena beta-versiona avattu Flightdeck vastaa huutoon, joka kaikuu usein epub-tiedoston tekijän suusta: kuinka voin varmuudella tietää, onko valmis e-kirja kaikkien jälleenmyyjien teknisten vaatimusten mukainen.

Flightdeckin ideana on tarjota helppokäyttöinen tarkistustyökalu, joka selvittää nopeasti epub-tiedoston mahdolliset puutteet ja ongelmat. Käyttäjä lataa tarkistettavan epub-tiedoston palveluun, joka tuottaa raportin e-kirjan sisällöstä. Raportti kattaa seuraavat osa-alueet:

  • Tilasto (Stats) sisältää tiedot epubin sisältämistä kuvista, upotetuista fonteista, sanamäärästä, sisällysluettelosta ja muista tiedoista.
  • Metadata-osiossa voi tarkastella epub-tiedostoon kirjatut tiedot kirjan ISBN:stä, BISAC-kirjastoluokituksesta, esittelytekstistä ja muista tunnisteista.
  • Validointi (Validation) sisältää e-kirjan tarkistuksen tutulla Epubcheck-ohjelmalla. Parasta tarkistuksessa on, että joskus selvittelyä vaativat Epubcheckin alkuperäiset virheilmoitukset avataan hiukan selkeämmissä ohjeteksteissä:

Vertaa EPUBcheck… (näyttökuva Pagina-ohjelmasta):

epub

… ja Flightdeck:

Screenshot 2014-06-12 21.48.07

  • Parhaat käytännöt (Best Practices) -osio antaa hyvät eväät e-kirjan laadukkaaseen tuotantoon. Palvelu kertoo, mitä elementtejä tiedostosta mahdollisesti puuttuu ja miten tiedostoa voitaisiin vielä parantaa. ”Varoitukset” ovat suosituksia ja neuvoja, joita noudattamalla tiedoston lukukelpoisuus eri lukulaitteilla voidaan varmistaa.

Screenshot 2014-06-12 21.55.13

  • Jälleenmyyjien taulukossa (Retailer Grid) verrataan tiedostoa suurimpien kansainvälisten jälleenmyyjien vaatimuksiin. Mukana ovat Apple iBooks, Google Play, Kobo, Barnes & Noble (Nook) ja sähköisten arvostelukappaleiden jakeluun tarkoitettu NetGalley. Amazon-tukea ei löydy vielä beta-versiosta.

Varsinkin kansainväliseen jakeluun tulevien e-kirjojen kannalta viimeksi mainittu osio on ylivoimaisesti eniten aikaa säästävä Flightdeckin ominaisuus. Palvelu kertoo yhdellä vilkaisulla, millaisia puutteita tiedostossa on ja kuinka jälleenmyyjän vaatimukset täytetään.

Palvelu toimii kokonaisuudessaan hyvin jo nyt. Parempaa toimivuutta jäi kaipaamaan ainoastaan tiedoston lataussivulta, jolle tiedosto täytyi siirtää kahteen kertaan ennen kuin tarkistus lähti käyntiin. Epub-tiedoston tarkistus toimi niin EPUB2- kuin EPUB3-tiedostoilla nopeasti.

Flightdeck tarjoaa mahdollisuuden korjata ja täydentää kirjan metadataa suoraan palvelussa. Tämän jälkeen korjatun tiedoston voi ladata takaisin omalle koneelle myöhempää käsittelyä varten.

Muut korjaukset e-kirjaan täytyy kuitenkin tehdä toisilla välineillä. Ehkä aikaa myöten vaativammat korjaukset onnistuvat myös palvelun kautta. Sitä ennen Flightdeck on ainakin erinomainen väline opetella myyntikelpoisen epub-tiedoston vaatimuksia.

Flightdeckin takana on yhdysvaltalaisen Firebrand Technologies -yhtiön eBook Architects -palvelu, joka tarjoaa e-kirjojen osaamistaan kustantajille ja kirjailijoille. Flightdeckin beta-versiota voi käyttää vapaasti elokuun alkuun saakka, jonka jälkeen on luvassa tietoa palvelun hinnoittelusta. Suosittelen tutustumaan jo ilmaiseen versioon!

Jätä kommentti