Kindle Fire 7 -tabletti
Kommentteja 0

Kindle Fire HD 7: Amazonin edullinen tabletti

Amazonin valmistama Kindle esitteli lukulaitteet suurelle yleisölle, mutta tableteissa verkkokauppajätti lähti liikkeelle useita muita toimijoita myöhemmin. Vastauksena esiteltiin vuonna 2012 Kindle Fire -tablettiperhe, josta tuotiin markkinoille syksyllä 2014 jo kolmas sukupolvi. Tarjoaako Amazonin vaihtoehto mitään uutta halpistablettien kirjavilla markkinoilla?

Tarkkaan ottaen Amazon pudotti uusien laitteiden myötä ”Kindle”-etuliitteen uusimpien tablettiensa nimistä. Testattavana on siis Fire HD 7, joka soveltuu niin yleistabletiksi kuin ostoskanavana Amazonin omaan kauppaan. Fire HD:stä on saatavilla myös 6-tuumainen versio, jonka hinta on halvimmillaan 99 dollaria. Amazonin asiakas voi siis valita miltei samaan hintaan joko lukulaitteen tai monipuolisemmilla ominaisuuksilla varustetun minitabletin.

Fire HD:n käyttöjärjestelmä on Amazonin Androidista räätälöimä Fire OS. Amazonin oma käyttöjärjestelmä rajoittaa laitteen käytettävyyttä ja saatavilla olevia sovelluksia jonkin verran. Lähtökohtaisesti Amazon haluaa käyttäjän lataavan sovellukset vain omasta sovelluskaupastaan. Muualta saatavien Android-sovellusten asentamiseksi on nähtävä hiukan ylimääräistä vaivaa (ilman takeita toimivuudesta).

Amazonin oman sovelluskaupan eli Amazon Appstoren valikoima on edelleen Google Playtä tai Applen App Storea pienempi, noin 250 000 sovellusta. Sovellusten valmistajille yhteensopivus Amazonin Fire OS:n kanssa tuottaa ilmeisesti edelleen haasteita. Suosituissakin peleissä Fire HD 7 toimii vaihtelevasti: välillä koko laite on käynnistettävä uudelleen. Suorituskyvyn puutteesta ei pitäisi olla kyse, sillä Amazon vakuuttelee Fire HD 7:n olevan kaksi kertaa edeltäjäänsä nopeampi.

Säästöjä ominaisuuksien kustannuksella

Tallennustilan suhteen Fire HD -tableteissa on kaksi vaihtoehtoa, 8 ja 16 gigatavua. Vaikka Amazon tarjoaa ulkoisen muistikortin sijasta rajatonta pilvitallennusta kuville, pienemmän version tallennustila täyttyy varmasti melko pian pelkästään sovelluksilla. Hintaero kahden version välillä on ainoastaan parikymmentä dollaria, joten vaaka kallistuu melko pian suurempimuistisen version puolelle. Tammikuussa 2015 sen hinta on 159 dollaria.

Fire HD 7:n hinta herättää luonnollisesti epäilyksiä laitteen laadusta. Amazon on valinnut tabletin ulkokuoreksi kiiltäväpintaisen muovin, joka kieltämättä kalpenee metallikuorisille tai metallia jäljitteleville vaihtoehdoille. 105 milliä paksu tabletti on kuitenkin melko jämerää tekoa. Laite ei lipsu käsissä eikä muovi natise.

Tablettia on kuitenkin vaikea myydä halvalla ilman pieniä uhrauksia. Selvimmin tämä tuntuu laitteen kameroissa. Varsinkin sisätiloissa ja hämärässä valaistuksessa kuvista tulee moneen kilpailijaan verrattuna rakeisia ja heikkolaatuisia.

Menolippu Amazonin maailmaan

Amazonilta on lupa odottaa, että tabletti toimii myös lukulaitteena. Tässä Fire HD 7 ei petä odotuksia. Laitteen näyttö on riittävän terävä ihan kelvolliseen lukukokemukseen. Aiemmin ostetut kirjat on vaivaton ladata laitteeseen ja uudet ostokset voi tehdä suoraan tabletista. Näytön koko on lukemiseen sopiva, lähellä painetun kirjan sivua.

Rajoituksena tietenkin on, ettei Kindle Unlimited ole vielä saatavilla suomalaisille asiakkaille. Teknisesti lukulaiteohjelma vastaa ei tarjoa mitään mullistavaa Kindlen käyttäjälle, mutta värinäytöllisellä tabletilla pystyy toki katsomaan videomateriaalia sisältäviä kirjoja.

Vaikka tablettiin saa sovellukset mm. Netflixiä ja YouTubea varten, Fire-tabletit on suunniteltu Amazonin oman jättimäisen verkkokaupan sisällön ehdoilla. Yhdysvaltalainen kuluttaja saa sen kautta pääsyn Amazonin koko tarjoomaan, joka sisältää tätä nykyä myös omia tv-sarjoja. Verkkokauppa ottaa ensiaskeliaan mediatalona.

Kindle Fire 7

Tablettia on tämän vuoden alusta saakka voinut tilata myös Suomeen. Suomalaiselle käyttäjälle Fire HD 7 on omassa hintaluokassaan hyvä valinta, jos etsii tablettia lähinnä lukemiseen ja selailuun – tai koko perheen kakkostablettia pelejä ja videoiden katselua varten. Hinnasta tarkan ostajan kannattaa tarkkailla Amazonin tarjouksia, jolloin hintalapusta voi pudota vielä muutama kymmenen dollaria.

Kategoria: Amazon

Tietoja kirjoittajasta

Kirjoittanut

Digitaalisen markkinoinnin tekijä ja copywriter, vapaa-ajalla tehtaanjohtaja ja toipuva humanisti. Paperitehdas on Matin blogi sähkön ja paperin sekakäyttäjille ja heidän omaisilleen. Liity tehtaan seuraajiin Facebookissa ja tilaa uutiskirje.

Jätä kommentti