Kindle Unlimited tarjoaa rajattomasti kirjoja kuukausimaksua vastaan
Kommentteja 0

Kindle Unlimited: noutopöytä 10 dollarilla kuukaudessa

Verkkokauppa Amazon on kansainvälisten kirjamarkkinoiden iso paha susi, jonka liikkeet aiheuttavat yleensä pelonsekaista värinää muissa kirja-alan toimijoissa. Heinäkuussa Amazon julkisti Kindle Unlimited -palvelun. Striimauspalveluiden mallia seuraten Kindle Unlimited tarjoaa kuukausimaksua vastaan rajattoman lukuoikeuden Amazonin tarjoamiin kirjoihin. Mitä Amazonin asiakas saa 9,99 dollarilla kuukaudessa — ja jääkö mitään käteen tekijälle?

Tässä vaiheessa kuukausitilaus oikeuttaa käyttämään noin 600 000 teosta, joihin kuuluu tunnettuja bestsellereitä ja kaikki Amazonin julkaisupalvelun kautta julkaistut kirjat, jotka osallistuvat KDP Select -ohjelmaan. Toistaiseksi palvelu on tilattavissa ainoastaan Yhdysvalloissa, mutta Amazon lupailee sen laajentuvan pian muihin maihin.

Uusi tilausmalli laajentaa Amazon Prime -asiakkaille tähän mennessä tarjolla ollut etua, joka tarjosi asiakkaalle oikeuden lainata yhden ilmaisen kirjan kuukaudessa (Prime ei ole toistaiseksi saatavilla Suomessa). Primen hinta on 99 dollaria/vuosi ja Kindle Unlimitedin 12 kk:n tilauksen hinnaksi tulee 119,88 dollaria. Unlimited on siis selkeästi Primeä houkuttelevampi vaihtoehto e-kirjojen suurkuluttajalle.

Mitä Kindle Unlimited tarjoaa tekijälle?

Amazon on todennäköisesti joutunut tarjoamaan mukaan lähteneille kustantajille hyvän korvauksen vastineeksi rajattomista lukuoikeuksista. Suurimmat kansainväliset kustannustalot kuitenkin loistavat poissaolollaan.

Itsenäiselle tekijälle Kindle Unlimited tarjoaa paljon niukempia ehtoja. Jos itse kirjansa julkaiseva tekijä haluaa teoksensa mukaan Kindle Unlimited -valikoimaan, kirjan on täytettävä kaksi KDP Select -ohjelman ehtoa:

  • Tekijä liittää kirjansa KDP Select -ohjelmaan. Samalla tekijä sitoutuu siihen, ettei kirjaa myydä lainkaan kilpailevissa kanavissa kuten iBooks ja Google Play.
  • Yksinoikeuden luovutusta vastaan tekijä on oikeutettu KDP Select -ohjelman ylimääräisiin korvauksiin — joka on riippuvainen kirjan ostokerroista. Amazon asettaa joka kuukausi tekijöiden kesken jaettavaksi rahasumman, joka heinäkuussa on 2 miljoonaa dollaria.

Jos KDP Select -ohjelmaan kuuluvia kirjoja on lainattu kuukauden aikana esimerkiksi 800 000 kertaa ja kirjailijan teosta on myyty tai lainattu 100 kpl, teos olisi siis tässä heinäkuussa oikeutettu seuraavan kaavan mukaiseen lisäpalkkioon:

100 kpl / 800 000 kpl x 2 000 000 USD = 250 USD.
[Oman kirjan myynti (kpl) / KDP Selectin kokonaismyynti (kpl) x Kuukauden Select-rahasto (USD)]

Amazonin normaali tekijänpalkkio myydystä kirjasta on joko 35 tai 70 % kirjan hinnasta. Kun e-kirjojen hintataso on yleensä ollut melko alhainen, KDP Selectin ylimääräisellä palkkiolla voi olla merkittäväkin vaikutus tekijän tuloihin.

Tärkeää on kuitenkin huomata, että Unlimited-palvelun osalta Amazon asetti vielä yhden uuden ehdon tekijöille. Kindle Unlimited -palvelun kautta hankitusta kirjasta maksetaan ylimääräinen palkkio ainoastaan silloin, kun ostaja on lukenut kirjasta vähintään 10 %.

Jääkin nähtäväksi, millainen vaikutus tällä on tekijälle maksettaviin palkkioihin ja jopa kirjojen pituuteen: ehkä opportunistinen kirjailija kirjoittaa jatkossa entistä lyhyempiä teoksia?

Seuraukset kilpailijoille

Tarjoamalla kuukausihintaista palvelua Amazon kasvattaa omaa valikoimaansa kilpailijoihin nähden ja ohjaa kirjailijoita entistä voimakkaammin oman ekosysteeminsä pariin. Yhdysvaltain markkinoilla Amazonin markkinaosuus on yksinkertaisesti niin huomattava kilpailijoihin verrattuna, että englanninkielisen kirjan tekijälle lisäbonus voi olla yksinoikeuden luovuttamisen arvoinen.

Kukaan tuskin yllättyi Kindle Unlimitedin julkistuksesta. Se on luonteva vastaus Oysterin ja Scribdin kaltaisille palveluille, jotka ovat soveltaneet Spotifyn ja Netflixin toimintamallia kirjoihin.

Amazonin asiakaskunta on niin laaja, että ainakin nämä palvelut ovat pulassa kilpaillessaan Amazonia vastaan. Hintaero on hyvin pieni: Oysterin kuukausimaksu on 9,95 dollaria, Scribdin 8,99 dollaria. Amazonin 600 000 kirjan valikoima on kilpailijoita suurempi: Oyster tarjoaa yli 500 000 ja Scribd yli 400 000 kirjaa.

Edelläkävijästä vallankäyttäjäksi

”(…) we began with a long-term vision: every book, ever printed, in any language, all available in less than 60 seconds.” (Jeff Bezosin kirje Amazonin osakkeenomistajille, 2008)

Amazon on ollut kunnianhimoisine tavoitteineen ylivoimaisesti merkittävin tekijä sähköisten kirjamarkkinoiden synnyssä. Teknisesti Amazonin Kindle-alustalla ei kuitenkaan ole muutamaan vuoteen tapahtunut mitään merkittävää. Lukulaitteena ja -sovelluksena Kindle on kehittynyt hyvin vähän ensimmäisestä versiosta — mutta Jeff Bezosin alkuperäisen tavoitteen saavuttamiseen se on edelleen riittävän halpa ja yksinkertainen laite.

Jo puolet Yhdysvaltojen kirjamarkkinoista on Amazonin hallussa (e-kirjojen markkinoista osuus on 65 %). Vaikka aika on jossain määrin jo ajanut Kindlen ohitse, vankan markkina-asemansa johdosta Amazonin ei välttämättä tarvitse enää edes panostaa lukulaitteen ohjelmistokehitykseen. Kindle-sovelluksilla kirjoja voi lukea muillakin laitteilla, ja tietenkin Amazonin omilla Fire-tableteilla. Amazon pystyy kuitenkin hämmentämään kirjankustantamisen ansaintalogiikkaa melko suvereenisti omilla päätöksillään — ja tietenkin omaksi edukseen.

Viime aikoina Amazon onkin kunnostautunut ennen kaikkea vallankäyttäjänä. Viimeisin osoitus tästä on Hachette Book Groupin ja Amazonin välinen kiista kirjojen hinnoittelusta. Samaan aikaan Amazonin oma kustannustoiminta, Amazon Publishing, jatkaa laajentumistaan.

Pahalla sudella on vielä paljon temppuja hihassaan.

Kategoria: Amazon

Tietoja kirjoittajasta

Kirjoittanut

Digitaalisen markkinoinnin tekijä ja copywriter, vapaa-ajalla tehtaanjohtaja ja toipuva humanisti. Paperitehdas on Matin blogi sähkön ja paperin sekakäyttäjille ja heidän omaisilleen. Liity tehtaan seuraajiin Facebookissa ja tilaa uutiskirje.

Jätä kommentti