Kirjojen hinnat
Kommentteja 0

Kirjojen välisestä linkityksestä

Nykyinen e-kirja on melko yksinkertainen kokoelma HTML-sivuja. Lukulaite tai -ohjelma on kannettava selain, jonka tehtävä tulkita HTML-koodi luettavaan muotoon laitteen näytölle. EPUB-tiedoston voikin ajatella olevan pieni sivusto, joka on pakattu jakelua varten yhdeksi tiedostoksi.

Näiden pakattujen sivustojen kopiosuojauksella säännöstelty lukuoikeus myydään sähköisten tekstien välitykseen erikoistuneissa kaupoissa. Tämän ajatukseen varaan rakennetussa järjestelmässä kirjalla on tekijä ja perinteisimmillään vielä kustantajakin, joka huolehtii ”kustantamisesta”. Ottaa siis vastuulleen kustannukset ja kantaa investoinnin riskin.

Kirjan saa kuitenkin nykyisin julki ilman omaa painokonetta. Todellisuudessa kustantajan tärkein anti tekijälle on edelleen toimittamisen ja julkaisemisen ammattitaito, kustannustoimittajien ja graafikoiden työpanos. Paradoksaalista on, että niistä säästöihin pakotettu kustantaja haluaa ensimmäiseksi luopua.

Jakelun ja pääoman ongelmat

Digitaalisen kustantamisen pääomakulut ovat hyvin pienet. Raskaat ne ovat kustantajalle, joka elää jalka kahdessa maailmassa: varastossa lepää painettuja kirjoja, jotka eivät käy kaupaksi, ja jostain tulisi löytää vapaata kassavirtaa uusiin investointeihin. Näistä lähtökohdista on varmasti luontevaa ajatella olevan kyse pelkästään teknologisesta muutoksesta. Kun kirjat kirjoitetaan, kuvitetaan ja taitetaan jo kokonaan sähköisin työvälinein, nyt edessä on enää viimeisen työvaiheen muuttuminen digitaaliseksi.

Esikuva e-kirjallekin on peräisin painetusta kirjasta. Teos on suljettu kokonaisuus, jonka tekninen rajapinta muuhun maailmaan katkeaa etu- ja takakanteen. Painetun kirjan jakelutapa on palvellut pitkään alan kaikkia toimijoita, mutta sen siirtäminen lähes muuttumattomana sähköisiin kirjoihin rajoittaa merkittävästi e-kirjan toiminnallisuutta.

Kun Facebook esittää mobiilisovellusten väliseen linkitykseen uutta standardia, vertailussa EPUB-standardiin korostuvat nykyisen e-kirjan puutteet entisestään. Milloin on mahdollista linkittää EPUB-tiedostosta toiseen yhtä helposti? E-kirjaan voi lisätä linkkejä ulkopuolisille verkkosivuille, mutta vastaavan protokollan kehittäminen e-kirjojen väliseen linkitykseen on vasta piirustuspöydällä.

Avoin ja ilmainen teksti

Linkityksen haasteita ovat myös nykyiset jakelujärjestelmät, joissa e-kirjat ovat jälleenmyyjän ekosysteemiin sidottuja. On vaikea kuvitella mahdollisena tilannetta, jossa Google Playstä ostetun kirjan linkistä voisi edetä Applen iBooks-ohjelmaan ladattuun kirjaan, puhumattakaan siitä, että linkin voisi tehdä Kindlen mobi-tiedostoon.

Edes näin alkeellisten linkitysten onnistumiseksi sähköisen kirjan täytyisi olla suunniteltu kokonaan toisten periaatteiden mukaiseksi. Kirjan tulisi olla avoin pelikenttä, jonne sisältöä voitaisiin hakea myös muista lähteistä. Näin kirja olisi ohjelmoidusti tai lukijoiden ja tekijän tahdon mukaan päivittyvä alusta, jonka muotoa voitaisiin säädellä myös ulkoisten muuttujien kuten sijainnin tai säätilan mukaan. Samalla e-kirja olisi vihdoin avattava analytiikalle.

Jos kyse on pelkästään tekstiä sisältävästä kirjasta, millaisia vaatimuksia tämä asettaa tekstille? Nykyiset jälleenmyyjät suojaavat suljetuilla järjestelmillään ennen kaikkea omia ja toissijaisesti myös tekijän ja kustantajan taloudellisia etuja. Linkitettävyyttä on mahdotonta toteuttaa ilman, että myös tekijän, kustantajan ja jälleenmyyjän kolmiyhteys muuttuu.

Tähän vaatimukseen soveltuvan tekstin on oltava vapaasti jaeltavaa ja kaikkien saatavilla, todennäköisesti siis ilmaista. Siksi on aivan oikeutettua kysyä, toteutuuko tällainen kirjallisuus enää kirjoina, joilla on tekijä, kustantaja ja jälleenmyyjä. Ja millä tavoin kirjallisuus kykenee erottumaan muusta sähköisestä sisällöstä, josta suurin osa on ilmaista ja kaikkien tavoitettavissa jo nyt.

Jätä kommentti