Itunes Connect
Kommentteja 0

Näin myyt kirjaasi Applen iBooks-kaupassa

Applen iBooks-kirjakauppa on yksi maailman suurimmista e-kirjakaupoista, jonka kautta kirjantekijä saa teoksensa myyntiin miljoonille iPhone-, iPad- ja Mac-käyttäjille 51 maassa. Sähköisen kirjan julkaisu Applen omassa kaupassa on tehty helpoksi myös yksityishenkilölle, mutta myynnin aloittaminen vaatii suomalaiselta toimijalta jonkin verran vaivannäköä. Seuraavassa saat ohjeet julkaisijan tilin avaamiseen ja käytännön kysymyksiin.

Ensimmäiseksi: Hanki yhdysvaltalainen verotustunnus

iBooks tarjoaa kaupassaan mahdollisuuden ilmaiseen jakeluun kenelle tahansa. Jos tavoitteena on vain saada teos julki ilman odotuksia myyntituloista, kauppaan voi ladata joko EPUB-muotoisen tai Applen omalla iBooks Author -työkalulla tehdyn teoksen. Ainoa vaatimus on oma Apple ID-tunnus, johon on liitetty luottokortti, ja itse julkaisijahakemuksen voi tehdä Applen kirjautumissivulla. Älä kuitenkaan tee sitä ensimmäiseksi, jos suunnittelet saavasi kirjasta tuloja.

Jos haluat myydä kirjaasi itse päättämälläsi hinnalla, Apple edellyttää maksullisen kirjan tarjoajalta aina yhdysvaltalaista verotustunnusta. Tunnus on tarpeen myös muissa yhdysvaltalaisissa kirjakaupoissa ja julkaisupalveluissa.

Ilman tunnusta esimerkiksi Amazon on velvoitettu pidättämään ulkomaisen myyjän tuloista automaattisesti 30 % lähdeverona Yhdysvaltain verottajalle. Kun hankit oman verotustunnuksen, kaksinkertaisen verotuksen estävä verosopimus Suomen ja Yhdysvaltain takaa sen, että maksat tuloista veroja ainoastaan Suomeen. Tunnuksen hankkimisesta on siis pelkästään hyötyä.

Yhdysvaltain verovirasto IRS jaottelee tunnukset yksityishenkilöiden ITIN- (Individual Tax Identification Number) ja yritysten EIN- (Employer Identification Number) -tunnuksiin. Ulkomainen yritys hankkii tunnuksensa IRS:n ohjeiden mukaan puhelinsoitolla. Yksityishenkilön ITIN-tunnus hankitaan W-7-lomakkeella.

Tunnuksen tilaamisen voi hoitaa kokonaan postitse, jolloin oma tunnus saapuu postissa noin kahdeksan viikon sisällä. Kärsivällisyyden ohella tunnuksen saaminen vaatii huolellisuutta: hakemus voidaan hylätä virheellisesti täytetyn lomakkeen vuoksi. IRS vaatii lomakkeen ohella kansalaisuuden todistamista, joka hoituu hankkimalla oman paikkakunnan maistraatista ns. Apostille-todistuksen eli virallisesti todistetun kopion omasta passista.

Eikä tässä kaikki: IRS edellyttää myös kirjettä yhdysvaltalaiselta julkaisupalvelulta, joka todistaa että olet saamassa tuloja Yhdysvalloista. Käytännössä voit hoitaa asian esimerkiksi Createspacen, Lulun tai Smashwordsin asiakaspalvelun kautta, Applelta todistusta ei ole luvassa. Voit siis joutua aloittamaan julkaisijan tien Applen kanssa avaamalla ensin asiakassuhteen jossakin toisessa palvelussa!

Toiseksi: Avaa tili, hyväksy sopimukset ja tutustu työkaluihin

Kun oma verotustunnus saapuu kotiin, on kaikki valmista tilin avaamista varten. Sen jälkeen saat pääsyn iTunes Connect -sivustolle, joka on julkaisijan käyttöliittymä iBooksiin. Kun julkaisija on hyväksynyt palvelussa Applen sopimukset ja täydentää iBooksiin myös omat pankkitietonsa, Apple tilittää myyntipalkkiot suoraan kotimaiselle pankkitilille.

On hyvä huomata, että välitöntä tuloa ei ole myyntimenestyksellekään luvassa: myyntikuukauden päättymisestä kuluu 45 päivää, ennen kuin kertyneet myyntitulot maksetaan tilille. Edellytyksenä on myös, että Applen asettama kuukausittainen myyntiraja täyttyy.

Kun hoidat myynnin järjestämisen iBooksiin itse, Applen kiinteä myyntipalkkio on 30 % kirjan myyntihinnasta verojen jälkeen. Jos käytät ulkopuolisia jakelupalveluja, ne luonnollisesti veloittavat kirjan myyntituloista vielä oman jakelupalkkionsa.

Applen palvelun suurin haaste voi olla, että julkaisija tarvitsee kirjojen lataamiseen Mac-tietokoneen. Vain iTunes Connect -sivuston kautta saat pääsyn Applen tarjoamiin työkaluihin, kuten iTunes Producer -ohjelmaan, josta ei ole olemassa lainkaan Windows-versiota. Sekä EPUB- että iBooks Author -teokset ladataan iBooksiin tällä työkalulla. Verkkokäyttöliittymää voi käyttää millä tahansa selaimella.

Myös Applen monipuoliseen dokumentointiin kannattaa tutustua yllätysten välttämiseksi. E-kirjojen tarkistukseen Apple tarjoaa Book Proofer -ohjelmaa, jolla voi varmistaa yhteensopivuuden iPhonen ja iPadin kanssa. Parhaimman lopputuloksen varmistat käyttämällä kirjan tarkistukseen myös muita EPUB-tiedoston tarkistustyökaluja. Kansainvälisistä e-kirjakaupoista iBooksilla on selkeästi tarkimmat vaatimukset kirjojen formaatista.

Kolmanneksi: Lataa kirja myyntiin

iTunes Producer oli alun perin melko kömpelö ja hidas ohjelma, jota Apple on viime aikoina kiitettävästi uudistanut. Valmis, teknisesti moitteeton EPUB-tiedosto saadaan nykyisin ladattua palveluun melko nopeastikin.

Apple ei edellytä kirjalta ISBN-numeroa, mutta jos suunnittelet julkaisua muissakin kanavissa, sellainen on hyvä hankkia valmiiksi. Kirjan myyntiä varten tarvitset lisäksi esittelytekstin ja kansikuvatiedoston, jonka tulee olla vähintään 1 400 pikseliä leveä. Myös kirjan luokitus on hyvä miettiä valmiiksi: mitä osuvammista kategorioista kirjasi löytyy, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on tavoittaa aiheesta kiinnostuneet lukijat.

Itse kirjan lataus sujuu iTunes Producerissa seuraavasti:

iBooks Producer

1. Valitse ladattavan kirjan tyyppi: Book tarkoittaa EPUB-tiedostoa, Textbook vuorostaan iBooks Author -tiedostoa.

IBooks Producer

2. Lataa seuraavassa näkymässä kirjan kansikuva ja täydennä kaikki kirjan metatiedot, kuten kirjan nimi, tekijä ja niin edelleen. Voit halutessasi ladata myös näyttökuvia kirjan sisällöstä.

ibooks3

3. Tämän jälkeen voit hinnoitella kirjan Applen tarjoamien hintaportaiden puitteissa ja päättää, tuleeko kirja myyntiin ilman kopiosuojausta. Voit asettaa hinnan euroissa ja Apple käyttää muissa valuutoissa lähintä vastaavaa hintaporrasta. Samassa näkymässä määritetään myös kirjan julkaisupäivä ja julkaisumaat.

IBooks Producer

4. Lopuksi ohjelmaan siirretään valmis kirjatiedosto. Apple tekee kirjatiedostosta valmiin lukunäytteen automaattisesti, mutta EPUB-tiedostoista julkaisija voi tehdä myös oman näytetiedoston.

Viimeisenä vaiheena kirja ladataan iTunes Producerista tarkistusjonoon. Jos kaikki menee hyvin, tarkistuksen läpäissyt kirja on Applen nykyisen lupauksen mukaisesti julkaistu yhden vuorokauden sisällä. Jos kirja ei läpäise teknistä tarkastusta, kirjan julkaisu lykkääntyy kunnes julkaisija pystyy toimittamaan virheettömän tiedoston.

Lopuksi: Tarkista kaikki ohjeet itse

Yllä on kuvattu Applen julkaisupalvelun avaaminen pääpiirteissään omien kokemusteni pohjalta. En voi kylliksi painottaa, että Applen prosessi ja Yhdysvaltain viranomaisten määräykset voivat muuttua yllä kuvatusta.

Kun siis lähdet avamaan julkaisutiliä, tarkista siis voimassa olevat ohjeet huolellisesti ja varaa aikaa odottamattomiin käänteisiin. Toivottavasti kuitenkin pääset opastuksella alkuun. Ensimmäiseksi voit perehtyä Applen omiin ohjeisiin iBooks-kirjamyyntiä varten.

Jätä kommentti