Tekijä

Matti Niskanen

Paperitehdas sisältää muistiinpanoja kirjallisuuden tuotantovälineistä ja jakelutekniikoista. Riehakkaampaa aihetta sivustolle on vaikea keksiä. Tämä vaatii selityksiä.

Useimmat muistiinpanot liittyvät kirjoihin tai niiden tekemiseen. Oma näkökulmani kirjallisuuteen on syntynyt painettua kirjaa lukien ja siirtynyt, niin kuin monilla muillakin, päätteen äärelle. Kirja-alan murroksessa ei ole ollut minkäänlaista dramatiikkaa.

Muutos on ollut hidas ja luonnollinen. Erään ansiokkaan väitöskirjan mukaan itse olen tehnyt vuonna 1998 joitakin kokeellisia hypertekstejä Suomessa, vaikka silloin siihen ei vaadittu HTML:n alkeita ja paria JavaScript-riviä enempää. LOL.

Sen jälkeen olen myös käännellyt mainoskynää kustantamossa, mikä on antanut realistisen näkemyksen kuvan kotimaisten kirjojen jakelusta, myynnistä ja markkinoinnista. Suomessa kirjoja ei markkinoida. Myynnin estämiseen on rakennettu tehokkaita järjestelmiä.

Kun sähköinen julkaiseminen on uusien välineiden ja jakelukanavien myötä alkanut olla vihdoin mahdollista, olen avustanut isoja ja pieniä julkaisijoita e-kirjojen teossa. Siihen ei edelleenkään vaadita HTML:n alkeita enempää. Kannattavaksikaan se ei ole onneksi muuttunut.

Siksi on tilaa kokeilla. Jos löydät Paperitehtaalta jotain kiinnostavaa, käytä hyödyksesi. Paljon enemmänkin voisi digitaalisen julkaisemisen saralla Suomessa tapahtua.

Siinä selitykset. Niiden vuoksi Paperitehdas täyttyy enimmäkseen asioista, jotka liittyvät lukemiini kirjoihin, hyödyllisiin sovelluksiin ja työkaluihin, koodinpätkiin, lukulaitteisiin, uusiin paino- ja jakeluratkaisuihin. Kaikki mahtuu kuvaan, rajauksia ei ole tehty etukäteen.

Tilaa päivitykset sähköpostiisi, jos aihe kiinnostaa. Vastaan myös mielelläni, jos haluat arvion sähköisen julkaisun toteutuksesta tai toivot jotakin aihetta käsiteltäväksi.

Matti Niskanen
@niskanen
matti@paperitehdas.fi

WordPress-teema muokattu Elmastudion teemasta Moka – Paperitehdas-logo: Eija Kuusela

Tilaa uutiskirje

Kuulet ensimmäisten joukossa, mitä Paperitehtaalla tapahtuu.