Adobe Eigital Editions -lukuohjelma
Kommentteja 0

Uusi Adobe Digital Editions ja EPUB3

Adobe julkaisi tällä viikolla uuden version Adobe Digital Editions -lukuohjelmastaan. Lukuohjelman versio 4.0 tukee nyt EPUB3-standardia, mutta jostakin syystä edistysaskel ei ole herättänyt riemunkiljahduksia.

Monelle ensi kertaa e-kirjoihin tutustuvalle ADE on valitettavasti ensimmäinen vaihtoehto epub-tiedoston avaamiseen, jos käytössä ei ole tablettia tai lukulaitetta. Ohjelman ulkoiset muutokset edelliseen versioon verrattuna ovat pieniä. Ohjelman tumma käyttöliittymä ei ole muuttunut juuri lainkaan. Windows-käyttäjien on hyvä tietää, että Adobe ilmoittaa Windows-versiossa olevan tiedossa useita puutteita – julkaisua tämä ei ole kuitenkaan estänyt.

Ilmainen Digital Editions onkin Adoben laajassa tuoteportfoliossa kummajainen. EPUB-tiedostojen lisäksi sillä voi toki lukea PDF-tiedostoja, vaikka yleisesti käytetty Adobe Reader tai muut PDF-lukijat voivat olla tähän tarkoitukseen paljon paremmin sopivia ohjelmia.

Vaikka ohjelmistoyhtiö on edistänyt EPUB-tallennusmahdollisuuksia kiitettävällä tavalla InDesign-taitto-ohjelman viimeisimmissä versioissa, ADE:n kehitys näyttää laahaavan perässä. Sen rooli onkin nähtävä Adoben julkaisijoille ja kirjakaupoille rakentamassa ekosysteemissä.

Adobe Digital Editions ja Content Server

Adobe myy tuotteitaan e-kirjan tuottamisen ja jakelun kaikkia vaiheita varten. InDesignilla suunnitellun kirjan jakelu toteutetaan Adoben kalliin Content Serverin avulla, jolla suojatuista kirjoista Adobe kerää pienen maksun jokaista myytyä kappaletta kohden. Lukuohjelman tekniikkaa Adobe puolestaan lisensoi muille valmistajille.

Kuluttajille ilmaiseksi jaettava Digital Editions on ketjun muihin osiin verrattuna liiketoiminnallisesti merkityksetön tuote, vaikka esimerkiksi kirjaston sähköisten kirjojen lainaamiseen se voi olla usein ainoa mahdollinen vaihtoehto. Voi kuitenkin kysyä, toimiiko ADE puutteineen enemmän e-kirjojen yleistymisen esteenä kuin edistäjänä.

Jätä kommentti